Crkva i Vizantija u ikonoboračkoj krizi

25,00 KM
s PDV-om

Živko J.Ilić

Količina

Koristeći istorijske izvore i analizirajući postojeću literaturu koja se bavi kako istorijskim periodom ikonoborstva, tako i odnosom između duhovne i svetovne vlasti, pisac se u svojoj knjizi bavi analizom uticaja svetovnih i duhovnih vlasti na razvoj problema ikonoborstva, kao i analizom uticaja samog problema ikonoborstva na dalji razvoj odnosa između duhovne i svetovne vlasti u vizantijskom carstvu. Potp

uno u skladu sa svim naučnim principima, pisac pristupa analizi odnosa između svetovnih i duhovnih vlasti u periodu koji jeste poznat, ali tek je zahvaljujući ovoj studiji i saznat, kao period najdublje krize u odnosima između svetovne i duhovne vlasti u istoriji Vizantijskog carstva. Pored centralne teme, odnosa između duhovne i svetovne vlasti, otac Živko je u okviru istorijske analize ikonoborstva u potpunosti predstavio i osnovne elemente teologije ikone i pravoslavnog učenja o ikonopoštovanju. Iako bi ova knjiga i bez tog elementa predstavljala veliki poduhvat na polju razumjevanja odnosa između duhovne i svetovne vlasti, time joj je, bez sumnje, obezbjeđeno mjesto među najozbiljnijim istorijsko–bogoslovskim naučnim studijama o odnosu između duhovne i svetovne vlasti u našoj pomjesnoj Crkvi.
Knjiga Crkva i Vizantija u ikonoboračkoj krizi nastala je zahvaljujući višegodišnjem pregalaštvu jednog izuzetnog pastira Crkve Hristove, koje je samo krunisano odbranom doktorske disertacije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2018. godine. Ova knjiga jeste konačni proizvod upravo te doktorske disertacije i samim tim o njenoj naučnoj vrijednosti što se tiče istorije Vizantije dodatno govori i sastav Komisije pred kojom je odbranjena (episkop prof. dr Atanasije Jevtić, prof. dr Radivoj Radić i protojerej-stavrofor prof. dr Radomir Popović – mentor).
Međutim, nemoguće je u samoj knjizi ne uočiti višeslojnost znanja koju projavljuje njen autor, a koja je proizvod kako potpuno zaokruženog obrazovnog ciklusa kroz koji je prošao u krilu naše pomjesne Crkve, tako i dugogodišnjeg pastirskog i katihetskog služenja u njoj. Ta višeslojnost znanja u ovoj knjizi evidentna je ne samo na polju istorije, već i na polju novozavjetne egzegeze, hrišćanske književnosti, dogmatskog bogoslovlja i kanonskog prava.
Nadamo se da će upravo iz tog razloga kako sama knjiga, tako i njen autor u našoj naučnoj, ali i široj javnosti ubuduće biti konsultovan kao istinski poznavalac odnosa između duhovne i svetovne vlasti, gdje ga ova knjiga nesumnjivo svrstava.
protojerej dr Boris Milinković

10 Artikli

Podaci

Broj strana
308
Pismo
Ćirilica
Povez
Tvrd
Godina izdanja
2020
Izdavač
Filip Višnjić
chat Komentari (0)