Ja sam ok, ti si ok

25,00 KM
s PDV-om

Tomas Haris

Količina

Knjiga univerzalne vrednosti, evergrin psihološka literatura, korisna i svakome razumljiva.

Ideja da svaki čovek treba da poštuje sebe i druge, kao i razumljiv način izlaganja, čine da ova knjiga ima trajnu vrednost i da je planetarni hit i evergrin već više od četrde­set godina. Prevedena je na preko trideset jezika i objavljena u desetinama mili­ona primeraka. Od prvog srpskog izdanja 1989. godine, čitaoci je stalno traže.

Ja sam OK, ti si OK je na istaknutom mestu na spisku 50 ključnih psiholoških knjiga svih vremena (Tom Butler Bowdon, 50 Psychology Classics)

Zašto ljudi stiču uverenje da nisu OK?
Kako se nečiji osećaj da nije OK izražava u komunikaciji?
Kako možemo razumeti sebe i druge kao skup Odraslog, Deteta i Roditelja?
Zašto je transakciona analiza moćno sredstvo psihološke promene?
Kako nam znanje o Odraslom, Detetu i Roditelju pomaže da rešimo probleme?

Ova knjiga je rezultat traganja za činjenicama kako bi se odgovorilo ljudima na njihova pitanja o tome kako funkcioniše svest, zašto činimo to što činimo i kako može­mo prestati to da činimo ako želimo. Odgovor koji leži u tome šta ja osećam, jedan je od najznačajnijih prodora u psihijatriji tokom mnogo godina. On se zove transakciona analiza.

Ona je dala nadu ljudima obeshrabrenim neodređenim smislom mnogih tradicio­nalnih oblika psihoterapije, dala je nov odgovor ljudima koji radije žele da se prome­ne nego da se prilagode. Bliska je stvarnosti po tome što suočava paci­jenta sa činje­ni­com da je odgovoran za ono što se dešava u budućnosti bez obzira na ono što se desilo u prošlosti. Ona omogućuje ljudima da se promene, da učvrste samokontro­lu i raspolaganje samim sobom i otkriju realnost slobode izbora.

Na živopisnim primerima iz svakodnevnog života, Haris objašnjava da četiri osnovna životna stava određuju ponašanje svakog čoveka. To su: JA NISAM OK - TI SI OK (strahom ispunjena zavisnost nezrelog čoveka), JA NISAM OK - TI NISI OK (životni stav očajanja i rezignacije), JA SAM OK - TI NISI OK (kriminalni životni stav) i JA SAM OK - TI SI OK (reakcija "odraslog" Odraslog koji sa sobom samim i drugima živi u miru).

Ovaj svoj sistem Haris primenjuje na probleme u braku i vaspitanju dece, na psihičke i duševne smetnje, agresiju i nasilje, sukobe generacija, predrasude prema manjina­ma, teškoćama u pubertetu, međunarodne sporove...

Rekli su o knjizi:

Izvanredna knjiga o tome kako nam pojmovi Roditelj, Odrasli, Dete i OK pozicije pomažu da shvatimo sebe, druge i svet.
dr Nataša Cvejić-Strarčević, transakcioni analitičar, TA Centar

Sadržaj:

Frojd, Penfild i Bern
Roditelj, Odrasli, Dete
Četiri osnovna životna stava
Mi se možemo promeniti
Analiziranje transakcije
U čemu se razlikujemo
Kako koristimo vreme
R - O - D i brak
R - O - D i deca
R - O - D i mladi u pubertetu
Kada je terapija neophodna?
R - O - D i moralne vrednosti
Društveni zaključci iz R - O - D
 

9 Artikli

Podaci

Broj strana
238
Pismo
Latinica
Povez
Mek
Godina izdanja
2012.
Izdavač
Psihopolis
chat Komentari (0)