• Novo

Pax: Rat i mir u zlatno doba Rima

24,00 KM
s PDV-om

Tom Holand

Količina

Bestseler autor

„Jarkim bojama oslikana istorija Rimskog carstva na vrhuncu moći“
– Times

Pax Romana je dugo bio istican i poštovan kao zlatno doba u istoriji ovog dela sveta. Na svom vrhuncu, Rimsko carstvo se protezalo od Škotske do Arabije i u njemu je živela verovatno četvrtina tadašnjeg čovečanstva. Bila je to jedna od najbogatijih i najopasnijih država koju je svet do tada video.

Počevši od 69. godine nove ere, u kojoj su četiri cara jedan za drugim vladala carstvom, a završivši se oko sedam decenija kasnije smrću Hadrijana, Pax predstavlja zaslepljujuću istoriju Rima na vrhuncu svoje moći. Od pozlaćene prestonice do oblasti izvan rimskih granica, istoričar Tom Holand prikazuje Rimsko carstvo u svoj svojoj predatorskoj slavi. Živopisne scene u knjizi ređaju se jedna za drugom: rušenje Jerusalima i Pompeje, izgradnja Koloseuma i Hadrijanovog zida, Trajanova osvajanja. Majstorski ocrtavajući živote Rimljana od robova do careva, Holand pokazuje kako je rimski mir bio plod vojnog nasilja bez presedana.

Zapanjujući portret vrhunca Rimskog carstva ujedno je i epska istorija vremena koje se pamti kao Pax Romana

„Sjajno, smelo, ambiciozno i strastveno.“
– Piter Frankopan

„Prava knjiga za istinske ljubitelje istorije.“
– Sunday Times

„Holandovo izvrsno pripovedanje vodi nas kroz ovu eru osvetljavajući je s različitih stanovišta i nudi svež uvid u poznate događaje.“ 
– Observer
10 Artikli
chat Komentari (0)