Kuma

20,00 KM
s PDV-om

Barbi Laca Nado

Količina

Zastrašujuća priča o usponu jedne žene do vrha u italijanskoj mafiji i još neispričane priče o ženama koje su pošle njenim stopama.

Još otkako je zagolicala našu maštu, mafija je bila povezana s ukorenjenom slikom muževnosti. Čitamo o „uspešnim muškarcima”, „pametnim momcima” i „dobrim momcima” koji predvode kriminalne organizacije čija kultura nagrađuje mačizam, sa ženama kao potčinjenim likovima često bez moći: trivijalizovanim ljubavnicama i napaćenim mafijaškim suprugama. Stvarnost je daleko složenija.

U Kumi nam istraživačka novinarka Barbi Laca Nado pripoveda priče o ženama koje su se uzdigle do istaknutih položaja, a zatim izgubile podršku u italijanskoj mafiji, počevši od najozloglašenije među tim ženama: Pupete Mareske. Žena koja je u mafiji rođena i odrasla osvetila je ubistvo svog muža ispalivši 29 hitaca u čoveka koji ga je usmrtio.

Priču o Pupeti Barbi Lace Nado vešto prepliće s marljivim istraživanjima i intervjuima sa ženama iz mafije. Ona uvodi čitaoce u mafijaške porodice ne bi li naslikala celovit i složen portret stvarne kulture koja je oblikovala mafiju i žene koje su njen deo.

Ostavivši iza sebe stereotipe koje poznajemo iz mafijaških filmova, Kuma prikazuje mafiju u potpuno novom svetlu: kao punopravan, nemilosrdan kriminalni poduhvat dvadeset prvog veka, koji vode svi oni dovoljno vispreni da preuzmu kontrolu.

10 Artikli

Podaci

Format
13x20 cm
Broj strana
215
Pismo
Latinica
Povez
Mek
Godina izdanja
2023.
Izdavač
Stela
chat Komentari (0)