Civilizovani do bola

23,50 KM
s PDV-om

Kristofer Rajan

Količina

Cena napretka

„Zanimljivo, pravovremeno, misaono podsticajno.“
– Booklist

Neke moderne bajke i otvorene laži slušamo toliko često da ih smatramo istinom: „Civilizacija je najveće dostignuće ljudskog roda. Napredak je neporeciv. Imate sreće što živite upravo ovde i sada.“ Možda zbilja i imamo sreće. Možda i nemamo. Autor se protivi shvatanju da je napredak sam po sebi dobar i tvrdi da je „napredak“ koji obeležava naše doba nešto slično bolesti koja se razvija.

Preistorijski život, naravno, nije bio pošteđen ni nedostataka ni opasnosti. Mnogo novorođenčadi je umiralo. Polomljena kost, inficirana rana, zmijski ujed – sve je to ugrožavalo život, ali postavlja se pitanje da li su zaista sve te opasnosti smrtonosnije od saobraćajnih nesreća, raka ili epidemije kardiovaskularnih bolesti. Budući da su naša ekologija i društvo sve ugroženiji, postavlja se pitanje o konačnom vrednovanju civilizacije – i ceni koju za nju plaćamo. Da li zaista želimo i možemo li nešto da promenimo?

„Sve je jasnije da naš dosadašnji način života nije više održiv, barem ako želimo da nas planeta nadživi, a ovo je važan vodič u razgovorima o tome.“
– Psychology Today

„Rajan s pravom naglašava aspekte našeg savremenog života koji su potpuno iskočili iz šina.“
– Undark

Civilizovani do bola će vas podstaći da sagledate naš takozvani napredak u sasvim novom svetlu.“
– Book Riot
9 Artikli

Podaci

Format
13x20 cm
Broj strana
320
Pismo
Latinica
Povez
Mek
Godina izdanja
16. novembar 2022.
Izdavač
Laguna

Možda će Vam se i ovo svidjeti

chat Komentari (0)