SABRANA DELA JOVAN DUČIĆ

57,50 KM
s PDV-om

Jovan Dučić

Količina

Sadržaj:
Blago cara Radovana
Jutra sa Leutara
Gradovi i himere
Verujem u boga i u srpstvo
Staza pored puta
Grof Sava Vladislavić
Pesme
Pesme Sunca
Pesme ljubavi i smrti
Carski soneti
Plave legende

Od „zlatnog doba naše poezije“, čijem je procvatu i razvoju značajno doprineo, Jovan Dučić nesumnjivo zauzima jedno od počasnih mesta u srpskoj književnosti.

Veliki književnik, putnik, državnik i diplomata, prešao je dug put od učitelja po srpskim školama u Austro-Ugarskoj do ambasadora u velikim evropskim gradovima, kao i umetnički put od mladog pesnika u provinciji do velikana srpske književnosti.

Jovan Dučić je prefinjeni simbolista, majstor stiha i elegancije. Njegovo stvaralaštvo odlikuju dva osnovna motiva – priroda i ljubav. Uveo je u srpsku poeziju jedan potpuno nov odnos prema životu i svetu i, kao niko pre njega, visoko uzdigao i razvio motiv ljubavi, koji jednom stranom obuhvata ženu, a drugom prirodu, koja je stalan i najsadržajniji motiv Dučićevog pesništva.

Osim pesama, njegov stvaralački opus sadrži i putopise, aforistiku i filozofske eseje. Njegova proza obiluje suptilnim analizama, duhovnim kontrastima, poetsko-filozofskim kombinacijama i stilskim finesama. U svom izrazu je toliko jak, otmen, diskretan i duhovit, da je odista nadmašio sve što je do njega stvarano u srpskoj lirici.

7 Artikli

Podaci

Format
24cm
Broj strana
944
Pismo
Ćirilica
Povez
Tvrd
Godina izdanja
2017.
Izdavač
Neven

Možda će Vam se i ovo svidjeti

chat Komentari (0)