2061: Treća odiseja

23,00 KM
s PDV-om

Artur Č. Klark

Količina

Pedeset jednu godinu nakon što su zagonetni vanzemaljci koji su izgradili Monolit transformisali planetu Jupiter u minisunce kako bi pomogli evoluciju života na Jupiterovom mesecu Evropi, na Zemlju je poslata poruka:

SVI OVI SVETOVI SU VAŠI – OSIM EVROPE – NE POKUŠAVAJTE TAMO DA SLETITE

Io je postao vulkanska rupa pakla, Evropa okeanski svet obavijen oblacima, a Ganimed raj za planetne inženjere i novi svet koji ljudska rasa kolonizuje. Međuplanetarna putovanja velikih razmera su sada komercijalno održiva zbog svemirskig letelica na fuzioni pogon sa muonskom katalizom. Ipak, zbog upozoravajuće poruke čovečanstvo je oprezno kad je reč o slanju svemirske letelice blizu Evrope, uprkos njenim misterijama, kao što je pojava planine Zevs na njenoj površini.

I dok se sprema ekspedicija za prvo ljudsko sletanje na površinu Halejeve komete, koja se ponovo približava Zemlji, druga ekspedicija u svemir učiniće da istraživacka misija ubrzo postane spasilačka. Tačka interferencije ove dve ekspedicije je Hejvud Flojd, sada stogodišnjak, koji je preživeo dva prethodna susreta sa misterioznim monolitima, i sada se ponovo suočava sa Dejvom Boumenom – ako je transformisani entitet i dalje Boumen – sa novim nezavisnim HAL-om i vanzemaljskom rasom koja je odlučila da čovečanstvo mora da odigra svoju ulogu u evoluciji galaksije.

U trećem nastavku slavnog SF serijala autor ponovo posećuje najpoznatiju budućnost ikada zamišljenu, potvrđujući još jednom da je majstor u opisivanju čuda materijalnog univerzuma rečenicama koje fuzionišu naučnu tačnost i često zapanjujući lirizam.

9 Artikli

Podaci

Format
20 cm
Broj strana
268
Pismo
Latinica
Povez
Mek
Godina izdanja
2022.
Izdavač
Kontrast

Možda će Vam se i ovo svidjeti

chat Komentari (0)