Vremensko sklonište

29,00 KM
s PDV-om

Georgi Gospodinov

Količina

Bukerova nagrada za 2023.

U Cirihu, u zgradi boje breskve okruženoj neobično zasađenim nezaboravcima, Gaustin otvara prvu "kliniku za prošlost", ustanovu koja nudi inovativno lečenje za obolele od Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije. Svaki nivo nudi rekonstrukciju jedne decenije do najsitnijih detalja, omogućujući pacijentima da se vrate u prošlost i oslobode svoje uspomene i sećanja.

Narator, Gaustinov pomoćnik, ima zadatak skupljati ostatke i teret prošlosti, od nameštaja iz 1960-ih i dugmića na košuljama iz 1940-ih do nostalgičnih mirisa, pa čak i tračaka poslepodnevnoge svetlosti. Međutim, zahvaljujući ubedljivosti ovog čina, sve više zdravih ljudi počinje da traži mesto na klinici kako bi pobegli iz ćorsokaka svoje svakodnevice. U međuvremenu u Evropi je zakazan prvi referendum o prošlosti i izborna trka postaje sve uzbudljivija.

Novi dugo očekivani roman Georgija Gospodinova vodi nas u Cirih, Sofiju, Beč, Sarajevo, Bruklin, na druga mesta, u druga vremena, i suočava nas s nesigurnošću budućnosti mešajući satiru i nostalgiju, istoriju i ironiju, u neodoljivom putovanju beskrajnim kontinentom prošlosti.

Georgi Gospodinov je jedinstven po mnogo čemu… Niko ne može spojiti intrigantan koncept, čudesnu maštu i savršenu tehniku pisanja kao on. - Olga Tokarczuk

U ovoj knjizi vreme se iskrada a zatim se vraća, rekonstruirano. Franz Ferdinand je ponovno ubijen. Cigarete koje ste voleli kao tinejdžer ponovno su u prodaji. Komunizam se vratio, i to ono lepo u njemu. Knjiga je satirična, duhovita i gorka, ali istovremeno mudra i nježna. - Nju Jorker

Prethodno objavljene knjige Georgi Gospodinova: Prirodni roman (2001), Fiziku tuge (2013) i zbirke priča I druge priče (2011), I sve postade mesec (2016), Sva naša tela (2019). 

10 Artikli

Podaci

Format
20 cm
Broj strana
280
Pismo
Ćirilica
Povez
Mek
Godina izdanja
2023.
Izdavač
Geopoetika

Možda će Vam se i ovo svidjeti

chat Komentari (0)