Rečnik izgubljenih reči

25,50 KM
s PDV-om

Pip Vilijams

Količina

Prekrasan, lirski i duboko stimulativan omaž rečima i moći jezika da oblikuju svet.

Esmej se rodila u svetu reči. Bez majke, neukrotivo radoznala, detinjstvo provodi u Skriptorijumu, baštenskoj šupi u Oksfordu gde njen otac i ekipa predanih leksikografa prikupljaju reči za prvi rečnik engleskog jezika koji će izdati Univerzitet u Oksfordu. Maloj Esmej mesto je pod stolom za razvrstavanje, gde je niko ne vidi i ne čuje. Jednoga dana pod sto će dolepršati cedulja s rečju bondmaid. Esmej će je spasti, a kada bude saznala da ta reč znači „robinja“, prikupljaće i druge reči koje su zaposlenici rečnika odbacili ili zanemarili.

Odrastajući, Esmej shvata da reči i značenja koji se odnose na žene i na iskustva običnog naroda često ostaju nezabeleženi. I zato kreće u ozbiljnu potragu za rečima za sopstveni rečnik: Rečnik izgubljenih reči. Da bi ostvarila svoja stremljenja, moraće da izađe iz zaštićenog sveta univerziteta i odvaži se da upozna ljude čije će reči popunjavati te stranice.

Postavljen u doba kada je pokret borbe za žensko pravo glasa bio u punom jeku, a Veliki rat se preteći nadnosio nad svetom, Rečnik izgubljenih reči razotkriva jedan zagubljeni narativ, skriven između redova istorije koju su pisali muškarci. Nadahnuta stvarnim događajima, autorka Pip Vilijams je uronila u arhive Oksfordskog rečnika engleskog jezika da bi ispripovedala ovu izuzetno originalnu priču.

„Očaravajuća, divno napisana jedinstvena proslava jezika i njegovog značaja u našim životima. Rečnik izgubljenih reči se neizostavno mora imati.“
– Library Journal

„Pip Vilijams koristi moć reči koje izazivaju strahopoštovanje ne bi li oslikala istinske heroine vremena o kojem piše.“
– Newsweek

„Autorkin pogled na jezik će vas razbuditi i pokrenuti.“
– Publishers Weekly

10 Artikli

Podaci

Format
13x20 cm
Broj strana
456
Pismo
Latinica
Povez
Mek
Godina izdanja
1. avgust 2023.
Izdavač
Laguna

Možda će Vam se i ovo svidjeti

chat Komentari (0)