Me'med, crvena bandana i pahuljica

20,00 KM
s PDV-om

Semezdin Mehmedinović

Količina

“Semezdin Memedinović opisuje propast svijeta s uznemirujućom jasnoćom i preciznošću... izražava onu istu pronicljivu strast prema istini koja se može pronaći kod mladog Hemingwaya; Hemingway našeg vremena.”

Paul Auster

 

“Iako je Me'med, crvena bandana i pahuljica autobografska, u smislu da je osoba o kojoj se govori u knjizi osoba koja ju je napisala, ništa u njoj nije memoarsko ili ispovijedno, a zasigurno nikada popustljivo ili samocentričano. Iskustvo se prelama u svijetu, baš kao što se i svijet prelama u iskustvu, dok pisanje nije opisno, već reflektirajuće i transformirajuće. Mehmedinović stvara znanje – o ljubavi, životu, smrti, porodici, egzilu, raseljavanju, prošlosti, sjećanju – koje inače nije dostupno, ali njegova potreba za tim je i lična (ako se ja ne sjećam, ko će?) i etička (ako se ja ne sjećam, neće niko).”

Aleksandar Hemon

 

“Ovo je roman o porodici, o mužu, ženi i sinu, roman o emigraciji, o nizu emigrantskih samoća, Americi onakvoj kakva ona jest i kakvom se doživljava kroz iskustvo nekoga tko se sedamdesetih i osamdesetih godina živeći u Sarajevu i u Jugoslaviji formirao kroz američku kulturu... Roman je o zaboravu. I o strahu od zaboravljanja... Semezdin Mehmedinović od izmišljanja u fikcionalnom tekstu odustao je u isto ono vrijeme kada je prezreo čiste forme, povezujući ih sa čistim identitetima. Ali njegovi prozni i pjesnički komadi – oni sasvim kratki, kao i ova tri duža, koja čine roman od dvjesto i tri stranice – predstavljaju majstorstvo imaginacije.”

Miljenko Jergović

 

“Radi se o strašnoj i divnoj knjizi, tekstu koji je veličanstven u svom slavljenju pisanja i uzvišen u prikazu patnje svakodnevnice. Radi se o knjizi s kojom se treba suočiti i kao pisac i kao čitalac.”

Vladimir Arsenić

“Inteligentna, iskrena i puna ljubavi, Me'med, crvena bandana i pahuljica intimno je djelo autobiografske fikcije jednog od najvećih pisaca bivše Jugoslavije o iskustvu koje su članovi njegove porodice doživjeli kao izbjeglice iz rata u Bosni i Hercegovini – bezvremenska priča o ljubavi, sjećanju i gipkosti ljudskog duha koju odlikuju 'sve vrline koje tražimo u prijatelju'.”

Etgar Keret

3 Artikli

Podaci

Broj strana
196
Pismo
Latinica
Povez
Mek
Godina izdanja
2021
Izdavač
Buybook
chat Komentari (0)