Zimsko ljetovanje

16,00 KM
s PDV-om

Vladan Desnica

Količina

Zimsko ljetovanje Vladana Desnice je roman smješten u 1943. godinu, u vrijeme kada je nakon kapitulacije Italije Pavelić proglasio uključenje oduzetih teritorija državi NDH. Bombardiranje Zadra započinje u jesen 1943. i zbog njega su mnogi stanovnici grada Zadra bili prisiljeni pobjeći i mnogi su se sklonili na selo.

To je bila sudbina i likova ovog romana: Narciza Goloba i njegove žene Terezije i dva sina, Ante Morića i njegove kćeri Marijane, Ernesta Donera i žene mu Lizete i kćeri Mafalde, Anite i nećakinje Line i šjora Karla koji su otišli u Smiljevce.
Svi oni pripadaju srednjem staležu koje je nakon bombardiranja odlučilo doći na selo. U tom trenutku počinjemo pratiti dvije grupe likova, a to su seljaci i ljudi iz grada. Kroz same likove vidjet ćemo koje predrasude i mišljenja imaju jedni prema drugima.

Radnja ovog romana nije linearna, odnosno ne kreće od početka bombardiranja pa bez ikakvog prekida do nekog događaja u budućnosti, u ovom slučaju do Mafaldine smrti. Glavna radnja romana je prekinuta nizom retrospekcija, pogotovo pričama koje priča Ićan Brnos, seljak kod kojeg su se smjestili Ernesto, Lizeta i njihova kćer.

Drugim riječima, radnja romana nije cjelovita i jedinstvena, već je ispresijecana brojnim epizodama i pričama. Uz pomoć tih epizoda sama radnja romana je usporena. Kada govorimo o pripovjedaču, u ovom romanu možemo govoriti o sveznajućem pripovjedaču koji priča priču u trećem licu, ali i likovi postaju pripovjedači i pričaju u prvom licu. U poglavljima u kojem su likovi pripovjedači ćemo čuti najviše lokalizama, neologizama ali i izraze, pa i cijele rečenice na stranom jeziku (talijanskom).

Naslov romana Zimsko ljetovanje je oksimoron jer govori o ljetovanju po zimi. U samom romanu likovi objašnjavaju zašto su svoje obitavanje na selu prozvali zimskim ljetovanjem. Ovaj roman je roman kolektiva jer govori o različitim ljudima koji su zbog ratnih nedaća bili prisiljeni živjeti zajedno.

5 Artikli

Podaci

Broj strana
222
Pismo
Ćirilica
Povez
Tvrd
Godina izdanja
2020
Izdavač
Plato
chat Komentari (0)