Brodska cesta bb

22,00 KM
s PDV-om

Mediha Selimović

Količina

Najvažnija i najznačajnija bh. spisateljica danas je potpuno nepoznata – MEDIHA SELIMOVIĆ-ŠEHIDIĆ – literarno čedo interneta. Prije nego što je i objavlla svoju prvu knjigu – stekla je nevjerovatno brojnu čitalačku publiku, širom svijeta. Jezik i stil njene pripovjedačke književnosti, školski besprijekoran, zapravo u svakom trenutku svome čitaocu kazuje kako nisu najvažniji stil i jezik, nego ČOVJEK I ŽIVOT. Otuda, pripovjedački sižei u svojoj punoj jednostavnosti njene proze čine se pravim književnim remek-djelima. Kako i sam pripadam armiji fejsbuk-pisaca i fejsbuk-čitalaca, mnogo njenih proza pročitao sam i prije nego što smo se susreli na promociji njene prve knjige, u njenom rodnom gradu, Zenici, novembra 2015.

Te večeri mene nije imalo šta iznenaditi. Sve što sam čuo, ranije sam već bio pročitao. Ali su se sve čitalačke emocije obnovile i ponovno je usplamtjelo odavno ugašeno povjerenje u smisao Književnosti.

I star, i bolestan, i teško pokretan, u Zenicu sam iz Sarajeva na tu promociju otišao da uživo vidim BOSANSKU KNJIŽEVNU SENZACIJU IZ BEČA – MEDIHU SELIMOVIĆ-ŠEHIDIĆ. Bijaše u bibliotečkoj sali nekoliko stotina posjetilaca, i ja s njome nisam stigao razgovarati ni pet-šest minuta. A htio sam kazati: Došao sam da Vam se poklonim. Došao sam da se poklonim Vašem daru i Vašoj snazi i sposobnosti da savladate i pripitomite strahote i užase vlastitog života i od njih, u zlatu našeg jezika, napravite veliku književnost.

9 Artikli

Podaci

Broj strana
292
Pismo
Latinica
Povez
Mek
Godina izdanja
2017
Izdavač
Buybook
chat Komentari (0)