Zamak u Pirinejima

15,00 KM
s PDV-om

Justejn Gorder

Količina

Stejn i Sulrun su bili mladi i zaljubljeni i pet intenzivnih godina bili su par, a onda su se iznenada razišli. U ljeto 2007. godine, više od trideset godina kasnije, opet se sreću u starom planinskom hotelu od drveta uz koji ih vezuju snažne uspomene i jedna neriješena misterija. Da li je njihov susret baš na tom mjestu, i baš tada, slučajnost?

Najnoviji roman Justejna Gordera Zamak u Pirinejima sačinjen je od elektronskih pisama koje razmjenjuju Stejn i Sulrun poslije sudbonosnog susreta u hotelu. Gorder, veliki majstor pripovijedanja i kompozicije, vješto nas vodi kroz napetost otkrivanja misterije davnih događaja. No, daleko je važnije što glavni likovi različitim tumačenjem tajni iz prošlosti zapravo iznose dva osnovna pristupa u tumačenju nastanka i postojanja svijeta i čovjeka u njemu. I dok On ushićeno vjeruje u naučnu sliku svijeta, zakone fizike i matematike i ne vjeruje da postoje više sile koje upravljaju svijetom i našim životom, dotle se Ona prepušta natprirodnim pojavama, telepatiji, duhovima, vidovitosti, Bogu i snovima.

U ovoj elektronskoj struji misli konačni odgovor naravno ne postoji niti ga može biti, ali nas Gorder i u ovom romanu vraća vječitoj filozofskoj upitanosti - ko smo, kako smo nastali, odakle potičemo. Zagledan u beskrajni svemir poziva nas da uživamo u tome što smo samim postojanjem dio najveće misterije, ali i opominje da čuvamo svijet, jer time čuvamo i čovjeka (sebe) u njemu.

3 Artikli

Podaci

Broj strana
212
Pismo
Latinica
Povez
Mek
Godina izdanja
2014
Izdavač
Geopoetika
chat Komentari (0)